lundi 20 août 2007

FRED VAN DER WAL: EXPOSEREN IN EEN FRIESE GALERIE IS AANSCHUIVEN BIJ EEN ACHTERLIJKENSCHOOL

artistieke herinneringen en ander ongenoegen
FRED VAN DER WAL: EXPOSEREN IN EEN FRIESE GALERIE IS AANSCHUIVEN BIJ EEN ACHTERLIJKENSCHOOL

FRED VAN DER WAL: EXPOSEREN IN EEN FRIESE GALERIE IS VOOR MIJ AANSCHUIVEN IN DE HOUTEN BANK VAN EEN ACHTERLIJKENSCHOOLTJE VOL KOETERWALENDE BIETENBOUWERS

Fred van der Wal is in steden als Amsterdam, Haarlem, Leeuwarden, Arnhem, Créantay, Clamecy,Rotterdam en sinds kort ook in Arnhem niet alleen een omstreden beeldend kunstenaar en schrij ver, maar ook een anti held en veel meer een in zwart leer ge klede underground kunstenaar dan een arrivé. Menigeen rept van een op het eerste gezicht dreigende figuur die regelmatig kunste naarskroegen binnen komt, zich in de deur opening posteert, een sombere kop trekt, gelijk een tafel omver trapt met een karate trap, zijn wurgstokken tevoorschijn haalt, door de lucht laat zoeven met
cirkelvormige bewegingen die aan Bruce Lee doen denken en brult: "Is er nog iemand die wil matten, die zegt het maar, ouwe rukkers?"
De normale openingszin in artistieke kringen, maar dan zie je die overgesubsidieerde kunstartiest en wel weg duiken achter hun laars bier. Ik weet bijna zeker dat ze veel liever de laars van een dominante dame in hun nek zouden willen voelen, maar we kunnen niet alles hebben in een open bare gelegenheid zonder onder tafel te duiken waar van alles uitgevreten wordt, dat heb ik zelf ge zien. Ik ben altijd nog van plan een niet nader aan te duiden dame in de Coupole in Parijs te beffen als de arro gante obers, het zullen wel allemaal flikkers weer wezen, een andere kant uitkijken. Niet dat ik ook maar iets tegen de homosekjsuwelen medemens zou hebben, maar wel als ze kellner of ober zijn,d an zijn het vileine monsters die me smeerlapperij voor schotelen en de appelmoes op ienen met hun duim in de kom om over die zwarte rouw randen onder hun nagels waar ze mee aan hun gat in de keuken krabben doordat die Franse keukens onder de holtorren zitten, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en een holtor vindt altijd wel en dikke darm om in te darren.
Over die culturele plannen van mij spreekt een onbegaafde, hier in de buurt hokkende oversubsi dieerde nep- en na maakkunstenaar regelmatig zijn banvloeken uit maar dat is maar een van zijn griffer meerde geloof afgevallen rijmpjesschrijvende ex-Groning er Rommert Boonstra die nu in Rotterdam woont, waar al die culturele zakkenwassers en fantasieloze wannabees uit het culturele veld op krukken rond lopen te hinken met hun houten poot en hun schele brillenkop.

En als in een kroeg niemand gelijk wil matten, gooit ik een nickel en een dime in de Jukebox om nog eens naar Brandend Zand te luisteren waarbij ik toch altijd weer een traan moet wegpinken omdat al dat zand dat mar niet te blussen is en dan laat ik van ontroering drie sterren cognac uit mijn onge wassen navel drinken door de liefhebber c.q. liefhebster van navelsex in navulverpakking, lieden die geen seksjuwelen zee te hoog gaat, op de bar languit gestrekt, de ogen gesloten. Paradise re gained. Meestal val ik met mijn navel fixatie daar dan gelijk in slaap tot sluitingstijd of lazer gewoon van de tapkast en blijf achter de bar liggen en sleur de bierpomp mee in mijn val. Als ik niks te zuipen krijg zal een ander ook niks hebben!

Zelfs een bezadigde, gepensioneerde, genuanceerde, niets zeggende allemansvriend en ex-han den arbeidleraar die liever onbekend wil blijven, ik noem hem altijd Ollie, een verkeerd uitgepakte, kogelronde, gefrustreerde, handvaardige gehaktbal met zijn artistiekerige tinnef en zijn gebor neerde hoogblonde, in slordige lappen textiel gehulde vol gevreten wijf op korte poten hebben zich in Arnhem tegen Fred gekeerd volgens een lodderige winkelbediende in een grijze stofjas van een niet nader te omschrijven kringloopwinkel, waar een arrogante strenge Duitse dame de scepter zwaait. Venus in bont, een geile, harde moffen kop, korte poten, maar een lekkere kont om en punt aan te zuigen. Niet door mij want ik heb Zoenvis al en die vult mijn hele horizon plus mijn rugzak en de picknickmand.
Die hierboven genoemde winkelbediende/roddelkont meent zich onwaarheden over Fred van der Wal te kunnen permitteren en kletsts iedereen de oren van het hoofd in het kunstenaarscafé waar rancune en frustratie de lucht bezwangert; Arnhems provincialis me.
Fred moet als ex-karateka B. niet toevallig tegen komen want dan zou hij wel eens per ongeluk tegen zijn gestaalde karatevuist aan kunnen lopen met alle gevolgen van dien. Breekfeest! Rikketikketik daar gaat zijn kunstgebit is dan nog het minste. Daar helpt geen fles Odol meer aan en ookgeen driesecondenlijm.
Een schedelbasisfractuurtje, gebroken kaak en jukbeenderen zijn waarschijnlijker dan een oppervlakkige schaafwond, want wie door 6 centimeter vurenhout stampt met zijn gebalde Iron Fist heeft aan een Arnhems artistiek mietje uit café Meijers een zacht gekookt eitje waar dat gefrustreerde lulletje Bas Lodder rond hangt.
Twee blauwe ogen, een neus die ondersteboven staat, twee bloemkool oren en een paar schele ogen is het vervolg, want wat Fred van der Wal doet dat doet hij goed. Ask Isis. Zij wil helemaal geen hard gekookt eitje bij het ontbijt maar zacht. Gelukkig ben ik vaak ook een zacht eitje, maar alleen als ik mijn nylons, jarretelgordel, tangaslipje zonder bandjes, het blijft zo hangen, behahaha en onderjurk aan heb, geschoeid op gouden pumps met nepdiamantjes. Dan krijgt mijns tem iets zoetgevooisd en klinkt een octaaf hoger, zo'n tiepisch piepend stemgeluid als van Maarten 't Hart, die andere jurk uit de culturele sien.
Onherstelbare schade wacht elke kritikaster van onze doorgedraaide doldrieste ras artiest Fred van der Wal, een artistiek tiepe die nergens voor terug deinst en geen seksjuwelen zee te hoog gaat in de Casa Rosso op het toneel bij de overbekende sketch voor één dame en één heer "Neuken doe je zo!", een experimenteel toneelstuk in drie bedrijven waarbij de monologen beperkt blijven tot extatische uitroepen en vreugdevolle lust kreten.
De Aaaaaaahs en Oooooohs van uit de coulissen vliegen je om de oren en na afloop gaat iedereen met een reuze vlek in zijn broek naar huis. Doorweekt. helpt geen paraplu tegen, alheowel alle zegen van boven komt. Optrekkend vocht is het eerder. De dames laten een natte plek achter op het donkerrode fluweel van de stoelen, maar dat droogt vanzelf wel opv oro de volgende voorstel
ling begint in het volcontinu vierploegen sexbedrijf. Liefdessappen zijn vluchtige substanties, net
als ether, verdampt waar je bij staat, één vlammetje erbij en de hele bole staat in de hens.
De vlammen slaan uit de tangaslip. Kunnen we weer even na een verschoning er stevig tegen aan de volgende week.

Niet dat hij ook maar iemand wil bedreigen, maar de connecties van Fred met de onderwereld van de Oosterse vechtsporten zijn algemeen bekend. Hij blijft een zeer gevaarlijk, onberekenbaar man , die op S5 afgekeurd werd voor militaire dienst omdat hij al op de eerste dag een officier dreigde neer te schieten zodra hij de kans kreeg en daadwerkelijk daartoe een poging ondernam door met zijn stiletto een wapen magazijn te kraken en een automatisch FAL geweer in handen te krijgen dat jammer genoeg slechts met losse flodders was geladen, maar de schrik zat er goed in bij de corps commandant die bibberend van angst in zijn camouflagebroek scheet.
Hij spreekt met liefde over de Parabellum, een effectief vuistvuurwapen, gekregen van een twee meter lange SS-er compleet met Stahlhelm en ijzeren kruis in de broek, hoogblond haar en vlam mende blauwe ogen, waar de hele Nazi filosofie in besloten lag. Donder en bliksem straalde die reus uit; Goliath was er een kleuter bij.
Het wapen ligt altijd onder hand bereik als iemand aan belt en wij weten maar al te goed hoe licht dat wapen af gaat als Fred het ter hand neemt. Hij kent geen remming en. Dood en sex zijn bij hem synoniemen. Waar kennen we dat cliché ook weer van? Toch niet uit de wereldwijfliteratuur? Ik moet hete ens aan weblogger Literaturo vragen, die weet echt alles en woont ook in Frankrijk.

Fred is geen beslist echt cultfenomeen, maar zeker ook geen kutfenomeeen als de on geletterde Jan Cremer. Wat en w ie is hij echter wel? Bekend is dat hij net als Remco Campert en Jack Kerouac geen auto rijdt, vijf katten heeft, de enige wezens die hij behalve Zoenvis begrijpt, twee dochters
die tijdens hun tienerleeftijd alles hebben geneukt wat op twee poten rond loopt behalve een
struisvogel als hij niet zijn kop in het zand steekt. In mierenneuken zijn ze nooit goed geweest.
Fred is als Loner zelfs sinds 2002 zeer monogaam en heeft zijn voormalige wilde seksjuwelen leven in het Holland van zes jaar geleden al lang afgezworen en is geen lid van de EO.
De hele nacht barebackend een dark room door stuiteren met zes mannen met ongewassen blo
te reten op je rug is er niet eens meer bij als ze weigeren een lied van Imca Marina in koor te zingen. Hij wordt er al moe van als hij er aan denkt. Slecht voor de kraakbeenschijven, die slijten er alleen maar van. Het fistfucken heeft hij zelfs afgezworen, maar daarover wil hij niet verder uit weiden, want dat geeft zo’n kledderpartij en zitten de spatten al weer tegen het plafond. Je komt er zo moeilijk bij met je ragebol en ga je dweilen, krijg je de spetters in je ongeschoren artiest en bakkes, dat schiet ook niet op. Robijn fleur en fijn helpt dan ook niet meer. Nee, Fist Fucken is ook niet alles, zegt hij mistroostig.
Voor je het weet ben je wijd genoeg van achteren en lid van "Slapjanus", de club van de slappe anussen en er is al zoveel slapte aan de beurs in het kunstenaarsplantsoen waar het zo goed toeven is bij die brekebeentjes, schijthuizen, lamlullen en vullis zakken en iedereen elkaar lekker warm houdt op genitaal gebied. Een lucht die er vanaf slaat! Het lijkt wel een varkensstal met geile beren. Ik krijg al kreupelrot, mond en klauwzeer en blauwtong tegelijk van als ik er aan denk.
Arnhemse kunstenaars zijn overwegend slappe kunstenaars, dat heb ik indertijd zelf gehoord van een oudere amateur beeldhouwer in het creativiteitscentrum, die zijn ouwe meuk onlangs nog ten toonstelde bij zijn afscheid als lesboer, zoals het Haagse Pulchri lid Jurjen het eens uitdrukte.

Nee, wij moeten U teleurstellen: de SM folterapparatuur in de bovenste torenkamer van het land huis van Fred staat te versloffen en moet hoognodig uit het vet worden gehaald voordat het naar de afdeling archeologische voowerpen van het Museum voor Oudheden verhuist en een stel con servators er zich in vermeien gaan op staatskosten tijdens de arbeidsuren. De gynaekologische stoel voor het genitale grotonderzoek staat er werkeloos bij en de breedstralers om de zaak warm et houden zijn uitge doofd. Licht en Uitzicht.
De tepelklemmen liggen zelfs te verroesten in een geheime, vochtige kelderruimte on der het huis, het grootste deel van de leren banden, lingerie, dildos, buttpluggen, zwepen, folterapparatuur en mond knevels naar een kringloopwinkel in Heerenveen ver huisd in 2001.

Dat hij zich graag heel wat dommer voordoet dan hij al is dat blijkt wijd en zijd bekend. Te veel infor matie zit de interpretatie van zijn werk immers maar in de weg. Laat hij zich in zijn autobiografie “Lu natic Asylum Revisited 69”, die op 1 april verschijnt, wel echt kennen?

Fred van der Wal vergroot graag het raadsel rond zichzelf in zijn weblogverhalen. Hoezeer hij ook mag beweren niet te willen provoceren met zijn reeks bizarre, anar chistische, nihilistische, soms por nografische verhalen, in de auto interviews die hij aan zichzelf afstaat, doet hij niet anders. Vooral in de beginperiode van zijn kunstenaarsloopbaan, vlak na zijn debuut als schilder in Haarlem eind 1965, gezeten in dure restaurants, zonnebril dag en nacht op, in hippe kledij gehuld, fors aan de wodka en/of wufte cocktails in gezelschap van artistieke dames van vederlichte zeden met dubbel F cups, had hij daar toch zo'n lol in als doorgewinterde beha kenner. Veel grappen en grollen verkon digend op lingeriegebied, zijn favoriete onderwerp als doorgewinterde beha kenner, waarbij hij zich vaak tot ontsteltenis of onbegrip van de collegas dommer voordeed dan hij is.
Of dommer voordoet, want in een recent interview met een Friese omroep was het weer raak. Eerst zegt hij dat hij onlangs de Bijbel heeft gelezen, van voor naar achter, wel twintig paginas per dag . Gevraagd welke versie hij las, blijft hij het antwoord schuldig. Goed, houdt de interviewer aan, was het de Het Woord versie, de NBG verta ling van 1951, de Statenvertaling of een eenvoudiger uitvoering?
Zijn antwoord: “Ik denk dat ik ze allemaal las.
Het Oude of het Nieuwe Testament bedoel je? Zo heten die dingen toch? Het deel dat begint met, weet je wel, de vier hoofdstukken van verschillen de verhalen van die evangelisten met hun schep netten, dat waren vissers. Zijn dat nou de verhalen over Mozes of Jezus? Of ging het over Sodom en Gomorrha? Mozes is toch de vader van die Jezus? Of niet?”
Je weet wel; die knakker uit dat biezenmandje, dat motorbootje! Als je de Bijbel goed leest schrik je je eigen nog rot! Een en al ontucht, overspel, moord en dood slag! In naam van de Oud testamen tische God der Wrake zijn hele volkeren uitge moord, daarom zijn die christenene ook zo bloeddor stig en haat dragend!

Fred is in Friesland niet alleen een roemruchte kunstenaar, maar ook een nachtmerrie voor veel bra ve tekenleraren met een hobby in schilderen op zolder van de nieuw bouwrijtjeswoning, vijf kinde ren, een kwaad wijf en een auto met lekkende pakking en, misschien is hij zelfs wel een cult feno meen, alhoewel drs. Huub Mous van de Friesche Kultuurkamer hem de Pietje Bell van het stel noemt en de jongen met de grootste bek. Tentoonstellingsorganisator Harald K. noemde hem in 2006 in een email “nog steeds de bontste hond van Friesland” en Isis noemde hem vaak haar "Dartelding".
Een kwalificatie waar Fred niet weinig trots op is. Als lieveling van het absolute fenomeen Isis mag hij zich verheugen in een nog immer aanzwellende reeks koosnamen, waaronder: Taalbeest, Dartel darling en Genotschapsgenie. Tegenstanders versleten hem, na exposeren van zijn omstreden SM tekeningen en schilderijen in 1981, onder andere voor de duivel zelf, voor een kinderverkrachter, poepstamper, seksjuweel sadist, vrouwenhater, SS-er en lustmoordenaar met zijn anale fixaties.
Intimi als de aantrekkelijke kunstenares Isis daarentegen worden niet moe te bena drukken hoe zacht aardig hij eigenlijk is. Een anonieme collega en vriend verklaarde onlangs: “Hij is de man die ik mijn kinderen in bad zou laten doen want ik weet zeker dat hij ze net zo lang onder water houdt tot ze verdronken zijn en dat zou mij reuze goed uit komen!
Ik lig namelijk in scheiding en er is geen betere manier om mijn ex eens duidelijk met haar neus op de feiten te drukken. Wat maakt het uit? Er zijn genoeg kinderen op aarde. Laat ze maar lekker zwemmen en gaar koken in hun eigen sop! Ze geven alleen maar geluidsoverlast met hun getoeter en spuugbellen blazerij en een stukje extra milieu vervuiling! Voed je varkens dan krijg je spek, voed je kinderen dan krijg je drek! Kinderen zijn hinderen. Het huwelijk is een uitdijend, kwaadaardig kanker gezwel! Ik ben anti huwelijk. Ik zal nooit meer huwen!

Ook nogal wat collegas vinden Fred bij nader inzien zeer innemend, als we zijn gore taal en drank gedrag buiten beschouwing laten, getuige hun interviews waarin ze steevast dezelfde conclusie trekken: kwamen ze schuchter binnen in de kopijgerichte verwachting een wild om zich hen slaande extreme sadomasochist te treffen wiens muren behangen zijn met leren riemen, zwepen, spreid stokken en andere frivole mar telwerktuigen voor het betere pijn en plezier werk, valt het weer eens vies tegen.
Hij is wars van bont gekleurde dildos en opgesierde rubberen fopkutten die van uit de ruw houten schappen van Christine LeDuc de klant ondeugend aankijken met getuite lipjes alsof ze iedere be schouwer gelijk een kusje recht op de bek willen geven. Ik krijg dan het schaamrood op de kaken en wend de blik zedig af, wat daar ben ik niet van gediend.
Hij draagt ook -let op!- Donald Duck sokken en nog vaker nylons, jarretelgordel, tanga slipje, buste houder en zijden dameshemdje, maar dan alleen incombinatie met een buttplug, cockring en verstel bare tepelkelmmen met aansluitingen op een hoog spannings generator want je moet het leven prikkelend en spannend houden anders is er geen reet aan. En zetten ze de knop op tien dan begin ik me toch op een neer te springen, de mechanische stier is er niks bij.
Dat voelt zo goed op de huid die zijdezachte stoffen, die doen me de griezel over de grazzel lopen! Om die reden alleen al draag ik graag lingerie! En de leren prikkel beha, de met loden gewichten verzwaarde cockring, de buttplug, de juchtlederen kopklem en de fel gekleurde mondbal zijn mij ook op het lijf geschreven, zegt hij minzaam. Er ligt een suikerzoete toon in zijn stem als hij over zijn SM hobby begint.
"Als ik met mijn zeer aantrekkelijke geliefde naar een restaurant ga waar het boven tafel gebeuren even spannend is als het ondertafelgebeuren, dan hebben wij beiden een middelgrote buttplug in want we gaan beslist niet Unplugged uit, een leren riem enbeha met speelopeningen en exclusieve lingerie die zwaar geparfumeerd is want je wilt toch kunnen geuren met je handel.
Ik ben dan opgesierd met een cockring die afgesloten is met een klein lipsslot waar uitsluitend mijn geliefde de sleutel van heeft. En dan zijn daar de spannende opdrachten als knielen voor de ander in het openbaar of toonbaar een King Size dildo in de rechterhand door het restaurant dragen op weg naar de toiletten om twintig minuten later terug te komen met de fop lul en een verzaligde glimlach op het ge laat. Moet je de andere gasten zien kijken! Ach, zulke spel situaties uit het SM gebeur en zijn mij op het lijf geschreven.

De literair geschoolde lezer, die weet dat de schrijver niet hoeft samen te vallen met zijn onder werp, zal daar niet van opkijken.
Maar voor veel anderen is het kennelijk nog steeds een nieuw inzicht. In Friesland zijn de gepensioneerde tekenleraren nog steeds erg bang voor de bizarre kunstenaar.
Galeriehouders noemen hem a-professioneel omdat hij weigert naar de pijpen van een aantal ka pitaal krachtige patsers met pretenties te dansen. Soms weigert hij zelfs een tekening te verkopen als de koper hem niet zint. Er hoeft maar één woord verkeerd te vallen of de artiest breekt met een potentiële klant en dan is er ook niets meer te koop omdat Fred van der Wal toevallig niet te koop is.
Onlangs heeft een artsenechtpaar uit Heerenveen dat zelf nog ondervonden. Alhoewel de gevoel ige kunstenaar in dit zeldzame geval een poging ondernam om het conflict bij te leggen waren de partijen niet genegen elkaar een millimeter tegemoet te komen.
Fred werd zelfs voor oplichter en pornograaf uitgemaakt door de vrouw des huizes hetgeen hem net een brug te ver ging.
Ze begon tegen haar man te schreeuwen: "Ik wil dat kut ding niet an de muur en anders ga ik scheiden, gotverdomme! Ik pluk je helemal kaal!"

De uitnodiging om deel te nemen aan de wintertentoonstelling van een Friese Galerie wimpelde Fred af met het commentaar: "Tentoonstellen bij een Friese galerie is voor mij hetzelfde als aan schuiven in de bank van een achterlijkenschooltje!" Een geweldige One Liner waarmee de hele Friese kunst sien werd gedefineerd en gefileerd.
En zo leren wij de artiest weer eens in zijn ontwapenende eenvoud en eerlijkheid ten volle kennen.
Toch gaat hij door roeien en door ruiten en eind augustus vindt een grote tentoon stelling in een cul tureel centrum in de Bourgogne plaats. Alles betaald door de overheid. Hij werkt verder aan enkele verhalenbundels en schrijft een voorwoord bij een bundel prachtige short stories van de buiten ge woon taalgevoelige, door hem bewonderde en beminde, getalenteerde Isis . De goegemeente zal nog veel van haar horen. No Kidding!

Nog wat common knowledge: voor een heldere uiteenzetting van de politieke toestand in de wereld be treffende Israël of het midden Oosten moet je bij Fred liever niet aankloppen. Weet hij veel! Dat ondervond weer een andere journalist, die beleefd informeerde naar zijn standpunt over de net uit gebroken Irak oorlog.
Om van Saddam Hoessein af te komen, prima idee. Om het Iraakse volk te bevrijden, ook uitste kend. Om de Westerse oliebelangen veilig te stellen, nog beter. Om de dreiging voor Israël weg te nemen; fantastisch! Als we nu ook nog iets zouden kunnen doen aan het CDA, D’66 en de VVD ben ik helemaal gelukkig als SP stemmer.
De ingevoelige artiest is niet meer vierkant voor de drie M's. Moorden, martelen en marcheren, daar worden kleine meisjes groot van, maar willen we dat in het kader van de infrastructurele intercul turele verworvenheden in Nederland!
Dat is dan nog alleen een verbaal macaber machtsspelletje waar hij zo sterk in is, maar dat hij dichte mist schept rondom zijn persoonlijk leven en zijn twijfelach tige seksjuwelen identiteit, heeft een reden. Te veel informatie zou de interpre tatie van zijn werk een bepaalde richting op kunnen sturen en daarmee beperken, vreest hij als die Arnhemmers echt achter zijn ware motivatie komen dan is het Kunsthuis ook nog te klein en valt die razende kabouter G. ter plekke in katzwijm.
Zo vermijdt Fred het onderwerp van zijn seksuele voorkeur altijd angstvallig. Op de vraag of hij he tero-, homo- of biseksueel is, sadist of masochist, geeft hij regel matig tegenstrijdig commentaar. Dat zijn personages stuk voor stuk een mistige seksuele identiteit hebben, is het enige dat er vol gens hem toe doet. Hij wil alle opties open houden in het leven en was overal voor in tot hij Zoenvis ontmoette.

Gevolg van Freds mysterieuze gedoe is wel dat wanneer er dan een scheutje informatie loskomt, de Arnhemse kunstsien meteen in rep en roer raakt. Zo zit hij regelmatig in een ruim bemeten limou sine, samen met de slanke collega-schrijver Isis N. te brain stormen in een loeiende wind bij tempe raturen van min dertig. Geen nood; zij houden elkaar wel warm! Maakt U zich vooral niet ongerust! Nee, U kunt niet zo maar aan schuiven. U kunt hooguit een schop in uw ballen krijgen.
Overnachten daar zelfs soms in een verlaten gebied bij een verlaten pannenkoeken huis. Een zand verstuiving. Gezellige boel daar met zijn tweetjes als ze schaterend van het lachen beginnen zand te verstuiven, ze zijn dan meestal stomdronken en/of stoned. Als er genoeg zand is verstoven gaan ze saampjes gezellig in de ontstane kuil liggen en slapen ineengestrengeld een gat in de dag. Ontwaken met koppen als tomaten als de koperen ploert al hoog aan de hemel staat te stralen om niet, want voor niets gaat de zon op en treedt een kunstenaarswerkbeurs in werking.
Interviewer Sidney Klein van The Orange Post vroeg hem onlangs nog: "Fred, have you ever had oral sex with a woman and with a man?"
Fred antwoordde ontwijkend: “I did it my way, just like Frankie!” Later kreeg hij weer spijt van die onbedoelde openhartigheid. De lezer mocht eens denken!

Waarom eigenlijk? Wat heeft hij te verbergen? Wie is die omstreden Fred van der Wal nou eigenlijk helemaal? Een JigSaw Puzzle? Een Zombie? Een ontsnapte TBS klant?
Zo’n raadsel is de naar Isis Nedloni toe openhartige Fred van der Wal nu ook weer niet. We weten dat hij is opgegroeid in het dure Amsterdam zuid, de Concertgebouw buurt. Uit gegoede kringen afkomstig net als Superzoenvis Isis, de enige vrijuit spartelende vis die hij lust met huid en haar, maar altijd intact zal laten, dus niet gelijk bij binnenkomst tegen het plafond optakelt, waar menig Arnhemse artiest voor vreesde.
Het gezin waar Fred in op groeide bestond verder uit: een grootvader, een groot moeder, een on gehuwde latent lesbische tante met zeer sadistische neigingen, een broertje Bobby en een zusje Marjan, die geestelijk en lichamelijk werd gemarteld vanaf haar derde levensjaar door Oma, tante en Bobby. Een beetje martelen moet kun nen, maar we moeten niet gaan overdrijven.
Upper class milieu, geld was geen probleem. Moraal bestond niet voor de familie.De grootvader, een speculant in onroerend goed, eigenaar van dertien panden in Amsterdam en een grote villa in Heem stede. Fabrikant van bouwmaterialen. Zijn afwezige vader was een agres sieve, mepgrage alcoho list en op een gegeven ogenblik leidde die terreur tot een echtscheiding. In de jaren veertig een uitzondering. Er heerste een groot taboe op. Als kind keek je wel uit daar iets over te zeggen op school, want dan lag je er uit.
(wordt vervolgd)


Jezzebel
Het zal wel niet politiekcorrect zijn, maar ik vind het een pracht verhaal.
Gewoon doorstampen, lekker rampetampen. :-)

FREDERICI PRIMITIVI DI TAALBEEST
Jezzebel,
Ik moest even lachen om je openlijke doorstamp rampetamp reactie!!!

Genie van Groningen:
In mijn boek Genie van Groningen heeft Henk Helmantel een relatie met Jean Pierre Rawie. En Martin Tissing hebben ze gedumpt. U beschrijft ze net iets grover. Een prima taakverdeling.
Er zijn overeenkomsten in schrijfstijl en grofheid met Uwer schrijven. Het is wel gedoceerder; schel den heb ik in dit boek beperkt doorgevoerd.
Op een weblog kun je gewoon doorgaan met schelden en afkraken van de kunst, en dat werkt zeer therapeutisch. Kunstenaars hebben overal kritiek op, behalve op zichzelf en hun heilige beroeps groepje die momenteel in een enorme dip zit, maar niemand wil daar iets van weten. Artistieke op rechtheid voor de hele wereld maar niet voor de kunstenaars zelf. Een grote schande, want je zit in de edele positie van het kunnen zeggen wat je vindt zonder dat je wordt afgemaakt door een baas of instantie.
U bent ouder en wijzer en heeft de kunst van een andere kant meegemaakt. Het grote verschil met vroeger is, dat er vroeger met gehuichel, geslijm, schelden, of provocerend roddelen nog iets te verdienen viel. Nu, maakt het helemaal niets meer uit wat je zegt, of doet. Het maakt allemaal geen reet uit, en journalisten vullen de kranten om hun loonstrookje op peil te houden. Het verhoogt de verkoop geen millimeter.
Een ander verschil tussen ons is het luxe probleem van de centjes. Ik ben tegenwoordig absolute minima, en gewoon werken zit er niet meer in. Het is daarom makkelijker voor U om te schelden, en onafhankelijk gedrag ten toon te spreiden als je op een boerderijtje in Frankrijk zit. Dit even terzijde. Het is namelijk veel erger dat kunstenaars (die nauwelijks wat verdienen) grote veelbelovende praatjes hebben, alles beter weten enzovoort, de kunstsucessen in standhouden, terwijl man of vrouwlief een dikke baan heeft en de erfenis moet toch ergens aan besteed worden. Dit soort tuig houdt de verkeerde illussie in leven. Ik vind het schandalig dat oudere kunstenaars zo braaf blijven doen terwijl ze op hun lauweren kunnen rusten. Dat is toch de ideale positie om niet meer te slijmen en gewoon eens te zeggen wat een enorme slappe hap de kunst tegenwoordig is. De Academie moet gewoon tien jaar dicht. Maar iemand als Tissing of Helmantel zou dat nooit zeggen. De gepensioneerde kunstenaars zijn lafaards van de bovenste plank. Ze kunnen de kunst in een nieuwe richting duwen, maar ze proberen het niet eens. O,ik vergeet eentje. Fred van der Wal doet het gelukkig wel.

fred van der wal
Beste Kees Wiersema,
Ik vond je webpagina opmerkelijk en ben in principe wel benieuwd naar je boek in zoverre dat het voor mij als buitenstaander makkelijker is als de in jouw boek genoemde personen voor mij herken baar zijn en de al of niet fictieve figuren naar de werkelijke bestaande personen door mij als betrek kelijke buiten staander is te vertalen. Ik heb geen goede ervaringen met een groot aantal collegae, waar onder Friese en Groningse; Zo kan ik Groningers noemen als de gereformeerde Jan van L., ex leraar Minerva, Rein P., de gereformeerde uitgever drs. Hans van S. uit Aduard, voorheen directeur van Art Revisited, (groot Helmantel aanhanger) Fokko R., ook van Martin T. heb ik geen hoge pet op , de streng gereformeerde Henk Helmantel kocht een schilderij van Tissing aan om hem te vriend te houden, en hoogstwaarschijnlijk ben jij als insider beter op de hoogte.
Je noemt het Grande Maison waarin wij wonen een boerderijtje? Dan moet ik je teleurstellen, dit huis heeft 14 kamers, waaronder twee werkkamers voor mijn vrouw en mij, twee ateliers, een ex positie ruimte in aanbouw en een halve hectare tuin.
Onafhankelijk gedrag heb ik altijd gehand haafd, ook toen ik nog afhankelijk was van de BKR, dus een verwijt aan gemakzucht of lafheid zult U mij geenszins kunnen maken, hetgeen ik U van harte vergeef, want wij kennen elkaar niet.
De gerieflijke positie waarin ik mij bevind zou U denigrerend een toevalligheid kunnen noemen, maar dan dient U te beseffen dat ik uit mijn werk tot een jaar of tien geleden altijd een rede
lijke omzet had zonder daarvoor concessies te hoeven doen op inhoudelijk gebied. De positie van mijn echtgenote als lerares aan de NHL blijft buiten deze beschouwing, het is haar eigen verdien ste. Het is moeilijk te begrijpen voor een Noorderling dat een gehuwde vrouw ook buiten de keuken actief is, daar heb ik alle begrip voor.
Het is merkwaardig dat in Friesland en Groning en de diverse kunstenaarsverengingen voor mij ge sloten bleken ondanks 280 tentoonstellingen in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Engeland en de VS. Zo werd ik ondanks mijn lidmaatschappen van Arti et Amicitiae te Amsterdam en Pulchri Stu dio te Den Haag, in het Noorden des lands afgewezen voor de Noordelijke Realisten, de Noorde lijke grafici, de website Noordelijke realisten en de Noordelijke aquarellisten, tevens voor de groep realisten rond Jan van Loon en Hans van Seventer die zich de Zwiggelter Groep noemden en (overig ens nooit bewezen successen) in de V.S. claimden alsmede voor een Friese kunstenaars vereniging zonder enige verdere motivatie of ballotage. Er is tegen mijn werk en persoon een niet vergelijk bare hetze gevoerd, die gestart is in 1967 door de nu al lang overleden eigenaresse van Galerie Mokum in. Het toppunt bereikte deze hetze omstreeks het jaar 2001 toen bekenden van Henk Helmantel mij de diefstal van enkele tientallen werken van deze schilder in de schoenen wilde schuiven zoals bleek uit een telefoongesprek dat ik met een jounalist van Dagblad van het Noorden voerde.
In Frankrijk ligt de situatie geheel anders, een lidmaatschap van Salon du Dessin in Parijs en van Le Groupe Nevers was snel geregeld, de kruideniersachtige NSB mentaliteit zoals in het Noorden de s lands onder kunstenaars en organisatoren normaal lijkt is hier geheel afwezig. Mijn echtgenote, beeldhouwster Barnardina Bosse, zowel als ik, werden in Friesland afgewezen door de kunstenaars verenigign Fria zonder enige vorm van ballotage of verdere toelichting. Tegenwerking bij atelier toe wijzing en een op een Berufsverbot gelijkende situatie zorgde er voor dat ik niet kon exposeren in ruimtes van gemeentelijke of provinciale instellingen. Van de hoofdredacetur van de Leeuwarder Courant, Rimmer Mulder kreeg ik een persoonlijk schrijven dat er na 1996 niet meer over mijn werk zou worden geschreven; De kunstredactie van de Leeuwarder Couraat stuurde mij omstreeks 2001 op onfrisse wijze een doodsbericht met mijn naam er in. Een klacht aan de hoofdredactie leverde niets op. Het Friese Keunstinstitut werkte niet mee als ik ze benaderde om deel te nemen aan ten toonstellingen; pas in 2002 na 24 jaar kon ik me doen met een door deze dienst georganiseerde expositie.
Over mijn afscheidstentoonstelling in de galerieruimte van de TEM te Leeuwarden zwegen de Friese bladen in alle talen. Het deed ons besluiten om de provincie te verlaten sept. 2002; Enigszins gede primeerd verlieten wij Friesland; U kunt een verslag over de uitsluiting van mij als beroepskunste naar in Friesland lezen op de website van drs. Huub Mous (consdulent beeldende kunst Friesland keunstinstitut) onder de kop Ostracisme. De 24 jaar in het Noodren des lands zijn zeer teleur stel lend geweest. Ik dank U verder voor Uw lovende conclusie en prettige betoog en hoop U vroeg of laat eens te spreken als ik in het Noorden ben!








17 aanbevelingen, beveel dit bericht aan bij andere bezoekers
Waarschuw de redactie!

21 reacties, reageer
Tags: fred der wal exposeren friese galerie aanschuiven achterlijkenschool

Wim Duzijn / 13-08-2007 09:57
Vreemd om Jezzebel "Gewoon doorstampen, lekker rampetampen..." te horen zeggen hier.

fred van der wal / 13-08-2007 12:53
Wim; ik vond het een heel spontane uiting van een naar mij lijkt tamelijk gecompliceerde dame die in elk geval opvallend op het weblog is en dat is al heel wat. Nee, ze lijkt me ook niet het doorstamp-rampetamp tiepe, alhoewel de onpeilbare diepten van de mens niet in kaart zijn te brengen, zelfs niet voor mij...

ZOENVIS (ip: 205.188.116.11) / 13-08-2007 15:08
Nou, nou, nou, .....
dezelfde Jezzebel heeft mij wel eens flink te grazen genomen op LUCASWASHIER.
Daar ging ze me toch walgelijk tegen me te keer!!!
Ze behoort tot een van de mensen die mij hebben uitgemolken en aan mijn afkalving van mijn naam hebben meegewerkt.
Net zoals de tante Door die nu ook al voor de notulen zorgt en ze gewoon een onderdeel van de redactie is.
Beiden tantes veroorloven zich dingen die niet deugen.
Vooral Door spant de kroon en heeft er direct voor gezorgd dat ik geschorst werd terwijl ik me in een slangenkuil beschaafd heb gedragen.
Dat ik nu verwijderd ben is indirect haar oorzaak.
En ook Jezz heeft het bloed onder mn nagels gehaald.Als ze hier nog ooit op je blog vertoond gooi ik haar eraf.Of je het leuk vind of niet.
Dat soort ellebogenwerkers deugen niet.
Buiten dat, Jez kan niet schrijven en is er heel veel bluf te lezen.......Waar ze wel goed voor is is het lokken en het paaien....daar vallen de mensen voor....en zielige verhalen over de nederigheid van vrouwen en foute mannen. op iedere plek spatten de getrouwde mannen je om de oren...geen normaal mens kan zoiets vol houden......brrr...wat een onervaren blinde mensen hier...als je maar vaak lieverd en schat roept komen ze als poepvliegen op je af....tja...mannen ze vallen voor een plaatje...een plaatje van een ander...want denk maar niet dat zij dat is.....of wist je dat nog niet?
Nee, t schoot me effe in het verkeerde keelgat....ik ben kapot gemaakt door de valsheid van de ander....en de naiviteit van de redactie...ik hoop op een dag, als LUCASWASHIER h et volkskrantblog nog meer heeft opgegeten, de redactie hoofdkrabbend zegt;
'mijn god, Isis had toch gelijk!'
Nu voel ik me als een roepende in de woestijn...en dat al twee jaar ....het is te gek voor woorden!!!
Zo....wat in mn keelgat schoot is er uit...ik kwam hier om te zeggen dat ik je mis....vreslijk mis...ook dat ik mijn rode lippen niet meer in je reactieruimte kan plaatsen laten me huilen.....tot later maar weer....xxxxxxx

fred van der wal / 13-08-2007 15:43
Dear Superzoenvis
Waarom kunnen die rode lippen niet meer als je logo gebruikt worden???? Daar is toch niks mis mee??? Wat maakt het je uit wat anderen over je zeggen? Lazemaarlulle en het is beter dat ze over je lulle dan dat ze van je vrete! Toch?
Gewoon er over heen stappen; we leven niet in een paradijs vol gouden mensen met platina ge nitaliën. Was het maar waar: dan zaagde ik ze er af met een metaalzaag en gingen ze naar de juwelier! En eerlijk is eerlijk; jij handhaaft je toch wel in je creativiteit want je bent niet niets, Zoenvis, vergeet dat niet! Nu Jij!

ZOENVIS (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 21:36
Mmmmmmm....ben je daar lieveling?

ZOENVIS (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 21:40
mmmmm...ik mis je zo...ik mis alles zo....ik hou me vaak groot...en soms stort ik neer.....het is schofterig wat er gebeurd is...en ik kan me nergens verdedigen.....
Ik mis mijn rode lippen...

ZOENVIS (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 21:44
Iedereen moet zich schamen...iedereen die me onterecht heeft bespuugd en als ik dan zelf mn tanden laat zien heb ik het gedaan!!!
On gezonde toestanden.
Ik ga morgen een brief schrijven naar de krant ....

taalberenman (ip: 90.26.108.50) / 13-08-2007 22:09
Dear Isis,
Het is gelopen zoals het is gelopen, heel jam mer, je verdient het niet, maar het is niet te rug te draaien, begrijp ik, dat is heel spij tig, maar je kunt je manifesteren op andere weblogs en weer iets opbouwen, zoals punt.nl, ook veelvuldig gelezen, zit ook kwaliteit bij,
verder blijf ik toch altijd intensief met je communi ceren,soms is het beter en raadzamer verlies te nemen om door te gaan, je hebt talenten genoeg, wanhoop niet, buig verdriet om tot iets zinvols en vreugdevols

Isis Nedloni (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 22:27
Ja, ja, dank je voor je wijze woorden....dank je...dat begrijp ik....maar ik moet het allemaal nog een plaats geven dat ik onterecht ben behandeld en het verwerken dat ik mijn blog niet meer in kan...kunst is altijd een stuk van jezelf...vooral de mijne...ja, ik buig ook wel...maar het gaat wel gepaard met pijn. Net of ik opgesloten wordt in een gevangenis omdat de rechter doof bleek.
Ik weet gewoon dat het niet goed zit en ben ik een gevoelsmens....
Valse mensen zijn geraffineerder dan ik.
Staan eerder op hun achter benen.
Klagen eerder.
Ik wacht altijd te lang...en dan...daarna word ik simpelweg niet geloofd...ach ja...zo is het leven buiten en zo alhier. Ik leef niet voor niks een nogal teruggetrokken leven samen met mijn werk....
O, ja, is dat wat?
Punt nl?
Via google kan ik dat vinden?

Isis Nedloni (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 22:30
Berenman...hahahah...un plugged en unplugged...in een restaurant? Hahahah a zolang de lakens maar lang genoeg zijn kan er van alles gebeuren bij het toetje......xxxxxxx

Klaverblad / 13-08-2007 22:32
Even iets triviaals: ik heb passages hierboven toch al vaker gelezen Fred? Kopiëren-knippen-plakken-herhalen?

taalberenman / 13-08-2007 22:39
Klaverblad,Klopt, Het zomerseizoen wordt geken merkt door herhalingen,dat weten wij allen van de TV, dus ik pik wel eens iets van enige tijd geleden, nieuwe kop er boven en we zitten weer geramd,gebamzaaid en gebeiteld, maar ik beloof je, alerte kritikaster en zeer gewaardeerd lid van de Blog gemeenschap, morgen komt er een nieuwe story over een hier in de buurt wonen de moderne kunstenmaker, meer een potsenmaker, die zich buitengewoon heeft misdragen en be lachelijk gemaakt tijdens een opening van mijn tentoonstelling, die net vandaag is afgelopen, dus dat wordt me morgen smullen en met een fo to van de locatie...de volle bak, niet te kort en niet te zuinig, zoals de moderne jeugd zegt in hunne Babylonische spraakverwarring. De domoren!

Isis Nedloni (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 22:43
Ahhhh morgen een foto van je expositie...mmmm...mooi daar zat ik op te wachten...dat zijn nu de mooie dingen van het virtuele...je bent ver weg van elkaar en toch weer heerlijk dichtbij....en als ik dit schrijf...hoor ik je stem..en zien ik je gezicht...dat is mooi...en ook troostend...nu...mmmmm...lieve man ben je...een lieve man.....

Isis Nedloni (ip: 64.12.116.11) / 13-08-2007 22:49
Mmmm kunstenmaker betekent dan ook: iemand die goocheltoeren verricht...of...aanstellerig mens... t heeft niks met kunst te maken...haha...dat begrip kende ik eerst niet ...tot het moment ik het op kaartjes wilde zetten...in alle onschuld.... en ik er nog net op tijd op gewezen werd....
Heb je al je werk alweer in huis...en was er nog een afscheids borrel?
Reactie is geredigeerd

Wim Duzijn / 13-08-2007 23:20
Nog effe over Jezzebel: het is een feit dat ze de redactie heeft gevraagd ISIS permanent te verwijderen. Vandaar mijn reactie. Verder is voor mij de zaak afgesloten. Wat ik vervelend vind is dat ISIS nu steeds dat idiote vraagteken voor haar naam heeft staan. Misschien zou de redactie daar eens een kunstzinnig alternatief voor kunnen bedenken...

Zwollywood (ip: 82.74.192.186) / 13-08-2007 23:45
O...ik zeg niets....oh...mijn keel zit dicht...OHHH!

taalberenman / 13-08-2007 23:46
Sweet SuperZoenvis,
Ik heb op punt.nl geruime tijd een weblog ge had dat ik verwijderd heb en een tweede dat on der frederickvanderwal.punt.nl een slapend be staan lijdt daar ik Volkskrantweblog en Basic Publishing voorrang heb gegeven. Op dit moment heeft Literaturaire of Literaturo er een zeer mooi verzorgd weblog dat ik vandaag nog even bekeken. Je past er goed in het punt.nl gebeur en en krijgt zeker veel reacties; indertijd stond ik hoog boven in de top 100 met fredvanderwal.punt.nl maar dat heb ik verwij derd en had een 3500 tot 4000 bezoekers per maand. Om niet duidelijke redenen viel de moderator me lastig met gezanik en toen heb ik het gewoon opgeheven. Ik zit daar niet zo mee.

taalberenman / 13-08-2007 23:51
Nogmaals; dat gekissebis, gezeur over en weer, negatieve kritiek, elkaar aanvallen om kleinig heden, het leidt tot niets, ik onthoud mij daarvan en het is raadzaam dat anderen er ook zo over denken;

NN / 16-08-2007 00:32
Hé Fred, staat je pc nog aan? Ik geloof dat-ie bezig is een boek over je te schrijven hier. Kijk uit man met die techniek van tegenwoordig.

fred van der wal / 16-08-2007 08:14
Verdomd als het niet waar is, olijke katten kop, die PC is totaal op hol geslagen en niets helpt;wat mij te doen staat is duidelijk ...

Wietze Wakkelstra / 16-08-2007 12:14
Seg Ouwe Seun, waddenkst doe wol? Bist doe ien bietje mesjokke? Fryslan ies it beste lan fan ierde, mien wierde en de Fryske Keunstners het beste ter wereld en de Friese galeries gewel dig doar kinnen die lui uut het westen ien punt aan zuigen, vroag maar aan de Henneman uut Bucht

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Abonnement Publier les commentaires [Atom]

<< Accueil